RIPORT XXI. / DEPORT' XXI. (1990-től) - kiskorúak deportálása Magyarországon (készülő kötet)

"A valótlanról azt állítják, hogy létezik, a valóságról pedig, hogy nincs". 
(Pákh Tibor)

Készülő kötetünkben bemutatjuk krízishelyzetben lévő édesanyák és gyermekeik "támogatott lakhatás" intézményben történő ellátását, sikeres családgondozások és utógondozások eseteit (RIPORT XXI.).

Külön részben dolgozzuk fel a törvénytelen gyermekelhelyezéssel járó, vagy "gyermekrablásig" (Btk. 211. §: kiskorú elhelyezésének megváltoztatása; Btk. 213. §: családi jogállás megsértése) menő eseteket (DEPORT' XXI.), ezek közül is kiemelve azokat, amelyekben hivatásos segítők ügyfeleiktől jogellenes eszközökkel szerzik meg önmaguk vagy hozzátartozójuk számára azok gyermekeit.

A kötet egyes történeteiből párhuzamosan dokumentum- és játékfilmeket forgatnak.

A feldolgozott eseteket, valamint az azokra reflektáló jogalkotási javaslatokat - a járványhelyzet függvényében - 2022. első félévében szimpóziumon mutatjuk be.

A munkafolyamatról és az eredményekről folyamatosan tájékoztatjuk az Emberi Erőforrások Minisztériumát, az Igazságügyi Minisztériumot és a Belügyminisztériumot.

Részlet a DEPORT' XXI. rész ismertetőjéből:

"A deportálás szó jelentése: elszállítani. Politikai fogalomként hagyományosan azt jelöljük vele, ha az állam valaki számára kényszerítéssel lakhelyet vagy tartózkodási helyet jelöl ki. Történelmünkben ilyen volt a holocaust, a roma holocaust, a malenkij robot, a rendszerváltásig tartó kitelepítések gyakorlata. 

1990 óta a nagykorú emberek deportálása megszűnt. Nem szűnt meg azonban a kiskorú (0-18 éves) embereké. A rendszerváltással kezdődő három évtized alatt (1990-2020.) Magyarországon az állam hatóságai 618 095 kiskorú személyt helyeztek el.

Szociális okból tilos egy gyermeket elválasztani a családjától, ennek ellenére az elhelyezések legalább harmada a szegénység miatt történik az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2017. évi jelentése szerint.  Hasonlóan, egészségügyi okból sem lehet gyermeket a családjától elválasztani, aminek előfordulásáról nem rendelkezünk adattal. 

Feltételezve, hogy a magyar hatóságok ismerik a hatályos magyar jogszabályokat, jogsértő elhelyezéskor szándékosan sértenek törvényt, amivel bűntettet követnek el. A ma hatályos Büntető Törvénykönyv (2012. évi C. törvény) szerint a családi jogállás megsértése bűntett (213.§), ami akkor valósul meg, ha valaki megváltoztatja másvalaki családi jogállását, s azt törvénysértő módon és szándékosan teszi. Ha gyámhatóság törvénytelenül és szándékosan megváltoztatja egy gyermek családi jogállását (például szociális vagy egészségügyi okból elválasztja a családjától, és máshova helyezi), bűntettet valósít meg.

Magyarországon a rendszerváltás óta 618 095 gyermek elhelyezésére került sor. A jelenlegi gyakorlat szerint, legalább minden harmadik esetben törvénytelenül. Így az állam 1990-től több mint 200 000 kiskorút deportált, a ma hatályos jogszabályok szerint bűntettet elkövetve."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Józan Babák - Partizán/Zsófilter

Az adás tartalmához kapcsolódó linkek:  RIPORT XXI. / DEPORT' XXI. ;  TÁMOGATOTT LAKHATÁS . (+Partizánok:  YouTube ,  Spotify ,  Faceboo...