2022. július 16., szombat

Playback Közösségi Díj

A rögtönzéses (nemzetközi nevén: "playback-") színházak kilencedik magyországi országos találkozóján Budapesten, 2022. július 2-án első alkalommal adták át a Playback Közösségi Díjat. Az elismerést 2022-ben Mándi Bettina és Oberth József kapták, segítő munkájukért, melyen belül a playback-színházi műfajt is alkalmazzák.  

Alábbiakban a díj létrehozását is javasoló Szűcs István beszédéből idézünk, külön köszönettel a Józan Babák-program méltatásáért.


(balról jobbra: Mándi Bettina díjazott, Maróti Dénes a díjak festője, Szűcs István díjátadó)

"facebook/Playback-színház: 'Több, mint 13 éve vagyok része a hazai playback-közösségnek, ezalatt az idő alatt nagyon sok társulattal, szervezettel működtem együtt, főként önkéntesen, akik ezzel a módszertannal dolgoznak hátrányos helyzetű, a társadalom perifériáján lévő emberekkel.

Évek óta érlelődött bennem az igény, hogy a hazai közösség fejezze ki elismerését, tiszteletét azon emberek felé, aki áldozatos munkát végeznek. Látunk benneteket, elismerjük a munkátokat és segítünk nektek.

A Józan Babák Egyesület egyike a leghosszabban folyamatosan működtetett segítő szervezetnek.

Mándi Bettina és József Oberth munkáját körülbelül 10 éve követem, sok ponton találkozva, akár a szolnoki strand medencéjében playbackezve, akár az intézményük megnyitóján műanyag medencében játszva.

Számomra Jóska egy indián, aki tiszteli, alázattal védi az őt körbevevő környezetet. Ismeri minden rezdülését, olvas a jelekből, és harcol a környezetet kizsákmányoló sápadtarcúakkal. Jóskának nem a hegyek, az erdők, a vadonélő állatok a környezete, hanem a magyar szociális szféra, nem lábnyomokat követve tartja a célt, hanem ambuláns lapok, űrlapok és a szociális szférában dolgozó szakemberek sokszor nem segítőkész beszámolói alapján. Segíti az embereket kikeveredni a jogszabályok visszahúzó hálójából, a szerhasználat, család, orvosok által létrehozott erdőből.

Jóska csak annyit mond, ha felhívom este 10-kor, hogy épp a gép előtt ül, szmsz-t ír, pályázatot szerkeszt, krízist kezel, vigyáz egy pár éves csöppségre, és közben fogja az édesanyja kezét.'

A díjazottak kihirdetésekor feldübörgő vastaps kifejezte a teljes playback-közösség egyetértését: jobb helyre nem is kerülhetett volna az első Playback Közösségi Díj.

Köszönjük, Bettina! Köszönjük, Jóska!"


(Mándi Bettina köszönő beszéd közben a díjakkal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Playback Közösségi Díj

A rögtönzéses (nemzetközi nevén: "playback-") színházak kilencedik magyországi országos találkozóján Budapesten, 2022. július 2-án...